2η Συνάντηση εργασίας του έργου SAFE για τη βελτίωση της συνεργασίας στη διαχείριση περιστατικών εξαφανίσεων παιδιών

20 Οκτωβρίου 2017

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2017

Η 2η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου θέτοντας τα επόμενα βήματα της εξέλιξης του ευρωπαϊκού έργου «SAFE: Βιώσιμη Συμμαχία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά στην Ελλάδα» που συντονίζεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και συγκεκριμένα επιστημονικό προσωπικό από το Επιχειρησιακό Κέντρο του Οργανισμού απ’ όπου συντονίζεται η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και η ενεργοποίηση του Amber Alert Hellas, εθελοντές της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας και του Τμήματος Αναζητήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής.


Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας αναγκών που πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίου το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο του έργου με στόχο την αποτύπωση των αναγκών που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω της διεξαγωγής εκπαιδευτικών σεμιναρίων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή προσωπικού των φορέων που εμπλέκονται στην αναζήτηση των εξαφανισμένων παιδιών στην Ελλάδα.


Κρίσιμες παράμετροι που τέθηκαν στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης είναι οι δυσκολίες στη διαχείριση των περιστατικών, ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων, η αποτελεσματικότητα της συλλογής των απαραίτητων πληροφοριών και η ανάγκη παροχής κατάλληλης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στις οικογένειες με εξαφανισμένα παιδιά.


Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα περιστατικά εξαφανίσεων παιδιών προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας με τους συμμετέχοντες να επισημαίνουν τις πρακτικές δυσκολίες και ιδιαίτερες συνθήκες στη διαχείριση αυτών των περιστατικών. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τόνισε τη σημασία να αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών με τον ίδιο τρόπο με την ενεργοποίηση των μηχανισμών αναζήτησης, ενώ στάθηκε στο θέμα των λιγοστών καταγγελιών εξαφάνισης για τις περιπτώσεις αυτών των παιδιών.


Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν τα μέσα και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την αναζήτηση εξαφανισμένων ανηλίκων με τους φορείς να συμφωνούν στην ανάγκη διεξαγωγής εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα με βάση τις ανάγκες που έχει εντοπίσει το έργο.


Απώτερος στόχος των κοινών αυτών εκπαιδεύσεων θα είναι η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρχές, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και γνώσεων, η επικαιροποίηση των διαδικασιών μέσα από τα σχετικά εγχειρίδια, τις επίσημες διαδικασίες και τα πρωτόκολλα και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας στα περιστατικά των εξαφανίσεων.


To έργο έχει διάρκεια 24 μήνες και έχει ως στόχο την ανάπτυξη, διεύρυνση και βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής γραμμής βοήθειας 116000. Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων και δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης γύρω από το σοβαρό πρόβλημα των εξαφανίσεων παιδιών.


Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε εδώ.