2η Διακρατική Συνάντηση Εταίρων έργου "CARE"

05 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5  Φεβρουαρίου 2021

 

2η Διακρατική Συνάντηση Εταίρων έργου "CARE"

 

Η δεύτερη συνάντηση εργασίας των εταίρων του Ευρωπαϊκού έργου «Leaving with Care-Living with Care» και ακρωνύμιο «CARE» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια» πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 2 Φεβρουαρίου.
 
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχε, η επιστημονική ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  που αποτελεί τον Συντονιστή εταίρο του έργου CARE καθώς και εκπρόσωποι από τον οργανισμό «SOS IL TELEFONO AZZURRO ONLUS» από την Ιταλία,  από τον οργανισμό  «HOPE FOR CHILDREN CRC POLICY CENTER»  από την Κύπρο και από τον οργανισμό «BRAVE PHONE» από την Κροατία.

 

To έργο «CARE»  στοχεύει στην εκπαίδευση εκπροσώπων φορέων και αρχών που εμπλέκονται στις διαδικασίες της διερεύνησης, της απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον και  της τοποθέτησης ανηλίκων, που έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες, σε χώρους φιλοξενίας ανηλίκων. Οι εμπλεκόμενοι φορείς της «πρώτης γραμμής» όπως  αστυνομία, εισαγγελικές αρχές, τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες συμμετέχουν σε μια σειρά δράσεων με στόχο την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την μείωση τυχόν τραυματικών εμπειριών που μπορεί να αποκτούν τα παιδιά κατά την διάρκεια αυτών των διαδικασιών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την δεύτερη συνάντηση εργασίας η ομάδα έργου έκανε μια επισκόπηση όλων των ενεργειών και των ολοκληρωμένων παραδοτέων του και ακολούθως συζητήθηκε η διενέργεια των πρώτων συναντήσεων των ομάδων εργασίας  σε Κροατία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο  με τη συμμετοχή επαγγελματιών από την αστυνομία, τις εισαγγελικές αρχές, τις κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες, τους φορείς παροχής και λειτουργίας χώρων φροντίδας ανηλίκων, τους φορείς παροχής και λειτουργίας τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

Παράλληλα συζητήθηκε η διενέργεια της μελέτης διερεύνησης αναγκών εκπαίδευσης των επαγγελματιών των φορέων της  «πρώτης γραμμής» για την ανάπτυξη μιας σειράς τραυματοκεντρικών προσεγγίσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των τραυματικών εμπειριών που μπορεί να βιώνουν τα παιδιά κατά την διάρκεια διαδικασιών της διερεύνησης, της απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον και της τοποθέτησης τους σε χώρους φιλοξενίας.

 

Όλο το υλικό που θα προκύψει θα αξιοποιηθεί για την δημιουργία ενός Εγχειριδίου Πρακτικών που συμβάλουν στην καλύτερη ανίχνευση, ταυτοποίηση και αντιμετώπιση των τραυματικών εμπειριών που μπορεί να βιώνουν τα παιδιά κατά την διάρκεια των διαδικασιών διερεύνησης, απομάκρυνσης, και τοποθέτησης σε χώρους διαβίωσης ενώ προωθείται ο διατομεακός συντονισμός, η συνεργασία  και η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δημόσιων αρχών, των ΜΚΟ και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση των τραυματικών εμπειριών των παιδιών.

 

Τέλος, αναλύθηκαν οι διαδικασίες διαχείρισης και οικονομικής παρακολούθησης του έργου καθώς και οι πραγματοποιηθείσες και προβλεπόμενες ενέργειες  δημοσιότητας, διάχυσης και ακολούθως η ομάδα εργασίας έθεσε τα επόμενα βήματα της υλοποίησης του έργου.


Περισσότερες πληροφορίες για το έργο «CARE» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: www.project-care.eu
 
Το πρόγραμμα CARE (REC-RRAP-GBV-AG-2019-881561) συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια (2014-2020). Το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης αντιπροσωπεύει μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και είναι αποκλειστική ευθύνη του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχει.