21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας

21 Μαρτίου 2023

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας

 

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του «Χαμόγελου» για την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας

 

«Καθημερινός μας αγώνας, στόχος και προσπάθεια, είναι να βρισκόμαστε ουσιαστικά και ολιστικά, δίπλα σε κάθε παιδί και οικογένεια, που χρειάζεται οποιοδήποτε είδος στήριξης, με κύριους γνώμονες την ισότητα, τη φροντίδα και την αξιοπρέπεια.

Καθημερινά και μέσα από όλες τις δράσεις του Οργανισμού μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλά και διαφορετικά συναισθήματα, όπως χαρά, λύπη, ικανοποίηση, αγωνία, πίεση, κούραση, περηφάνια, καθώς όσα καλούμαστε να διαχειριστούμε ποικίλλουν κρισιμότητας, δυσκολίας και σε κάθε περίπτωση απαιτούν αμεσότητα.

 

Είμαστε όλες και όλοι περήφανες και περήφανοι που ανήκουμε στην ομάδα και στην οικογένεια του «Χαμόγελου», καθώς μέσα από αυτήν και καθημερινά, καταφέρνουμε να κάνουμε το αδύνατο, δυνατό, για τα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζουμε!! Η μεγαλύτερη επιβράβευση και απόδειξη αυτού για όλους εμάς τους κοινωνικούς λειτουργούς, είναι τα λόγια των ίδιων των παιδιών και των οικογενειών που μοιράζονται καθημερινά μαζί μας.»

Τα παρακάτω είναι ο ορισμός της Κοινωνικής Εργασίας για τη Φωτεινή, τον Γιώργο, τη Χριστίνα, τη Βάσια, την Ελένη, τη Λαμπρινή,  τη Σοφία, την Αρετή που είναι μέλη της μεγάλης ομάδας Κοινωνικών Λειτουργών που απασχολεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη την Ελλάδα.

 

… ενσυναίσθηση, εξατομικευμένη προσέγγιση και συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων των ωφελούμενων

... χειραφέτηση, συνηγορία, αλλαγή συνθηκών

...  χέρι βοηθείας και φωνή των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες

…  το φως στο σκοτάδι

… φροντίδα, ενσυναίσθηση, πλαισίωση και διεκδίκηση

… ισότητα, φροντίδα, αξιοπρέπεια

…  γέφυρα, για ουσιαστική και σωστή δικτύωση

… ακούω, βλέπω, αφουγκράζομαι

 

Όπως δήλωσε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών «Εδώ και 26 χρόνια, στο “Χαμόγελο”, υπηρετούμε την κοινωνική εργασία, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, μέσω του εξειδικευμένου και ολιστικού έργου μας δίπλα σε κάθε ευάλωτο παιδί ή οικογένεια. Σε 26 χρόνια προσφοράς, και με την αμέριστη συνεργασία μίας από τις πολυπληθέστερες επιστημονικές ομάδες, έχουμε δώσει ένα “φιλί ζωής” σε χιλιάδες παιδιά σε ανάγκη ή κίνδυνο.»