20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

20 Νοεμβρίου 2018

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

 

Με στόχο την προστασία κάθε παιδιού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται σταθερά δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη

 

Με αφορμή τη διακήρυξη και υπογραφή της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989 γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μια ημέρα αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός χάρτης για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν θέτοντας τις στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών.


Παρά τις προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο οι προκλήσεις για την προστασία των παιδιών και την εφαρμογή των επιταγών της Σύμβασης του ΟΗΕ είναι μπροστά μας. Τα παιδιά σε πολλές χώρες του πλανήτη υποφέρουν από την πείνα και πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν και να θεραπευτούν αν η παγκόσμια κοινότητα είχε κινητοποιηθεί για την προστασία του πληθυσμού.


Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά διάφορες μορφές βίας είτε στο σπίτι τους, στο σχολείο είτε στην τοπική κοινωνία. Την ίδια στιγμή αγόρια και κορίτσια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, στερούνται της πρόσβασης στην εκπαίδευση, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ιατρικής φροντίδας, πλήττονται από συνθήκες φτώχειας, διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού.


Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων, ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους αναζητώντας ασφάλεια και προστασία διατρέχοντας, την ίδια στιγμή, τους σοβαρούς κινδύνους της παράνομης διακίνησης, της εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.   


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά πιστό στην αποστολή του 10χρονου ιδρυτή του Ανδρέα Γιαννόπουλου για την προστασία όλων των παιδιών υπηρετεί διαχρονικά τις αρχές και αξίες που θέτει η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και βρίσκεται δίπλα σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.

 

Σε 23 χρόνια αδιάλειπτης δράσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατάφερε να βρεθεί δίπλα σε περισσότερα από 1.480.000 παιδιά και τις οικογένειές τους παρέχοντας εξατομικευμένα και με ποιοτικό τρόπο την υποστήριξη που είχαν ανάγκη. Παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας, κακοποίησης και σοβαρής παραμέλησης, παιδιά που εξαφανίστηκαν, παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, παιδιά που οι οικογένειές τους ζούσαν ή απειλήθηκαν από συνθήκες φτώχειας.

 

Σε διεθνές επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μοιράζεται την εμπειρία και τις πρακτικές του με φορείς από όλο τον κόσμο και μάχεται διαρκώς τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς προκειμένου να επιτύχει τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης όλων των παιδιών και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών και ιδιωτικών φορέων ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας που θα στοχεύει στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

 

Η 20η Νοεμβρίου είναι Ημέρα αφιερωμένη στο χαμόγελο όλων των παιδιών. Είναι μια προσπάθεια καθημερινή ώστε όλα τα παιδιά του κόσμου να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απορρέουν από την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού όχι στην θεωρία, αλλά στην πράξη.

 

Συχνά λέμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον ενός καλύτερου αύριο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το παρόν. Είναι το παρόν, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσουμε για ένα καλύτερο αύριο σε όλο τον κόσμο.