12 Αυγούστου - Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δυναμώνει τις φωνές των Μαθητών μέσα από τις Δράσεις του YouSmile

11 Αυγούστου 2017

Το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό ΔίκτυοYouSmile συμμετέχει στις εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα ΝεολαίαςΗ Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου και επικεντρώνεται στα προβλήματα των νέων ανθρώπων ανά τον κόσμο με τη φετινή καμπάνια του ΟΗΕ να επικεντρώνεται στην οικοδόμηση της ειρήνης και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσει η νεολαία.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως οργανισμός με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), και διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DPI) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια του ΟΗΕ και ενημερώνοντας για τη δράση του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile.

Το YouSmile είναι μία πρωτοβουλία μαθητών όπου συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, αλλά και σε εκδηλώσεις κινητοποίησης κι ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν τα Δικαιώματά τους.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε από ένα 10χρονο παιδί, τον Ανδρέα Γιαννόπουλο, που αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της δύναμης που έχουν οι απόψεις και οι επιθυμίες των παιδιών. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έδωσε το βήμα σε μαθητές και μαθήτριες μέσω του YouSmile για να ενωθούν οι φωνές τους σε τοπικό σχολικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αναδεικνύοντας τον αυθορμητισμό των δράσεων εθελοντών μαθητών.

Βασική αρχή είναι ότι τα παιδιά, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, έχουν τη δική τους φωνή που οι ενήλικες οφείλουν να ακούσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη. Με γνώμονα αυτή την αρχή, το YouSmile επιχειρεί να αναδείξει όλες τις εθελοντικές πρωτοβουλίες μαθητών από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές κουλτούρες, πρωτοβουλίες που πηγάζουν από τα ίδια τα παιδιά χωρίς την παρέμβαση των ενηλίκων και απευθύνονται, είτε μέσα από δράσεις είτε μέσω μηνυμάτων, σε άλλα παιδιά. Όλοι οι εθελοντές μαθητές είναι οι πρεσβευτές του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Ενδεικτικά το έτος που πέρασε το YouSmile:

- Πραγματοποίησε τα 1α YouSmile Awards, στα οποία αναδείχθηκαν πράξεις και πρωτοβουλίες παιδιών - μαθητών, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες δείχνοντας έτσι τη θετική πλευρά της κοινωνίας.

- Πραγματοποίησε την Εβδομάδα ευαισθητοποίησης ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying), όπου πραγματοποιήθηκε σειρά δράσεων με την συμμετοχή 872 μαθητών πανευρωπαϊκά, οι οποίοι με διάφορους τρόπους προώθησαν το μήνυμα «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ»

- Υλοποίησε δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

- Συμμετείχε στο Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (EU FRA) και το Δίκτυο για τα Παιδιά Eurochild στις Βρυξέλλες με τίτλο: «Κάνει αρκετά η Ευρώπη για να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα;».

- Συμμετείχε στο Συνέδριο που οργάνωσε στο Στρασβούργο το Συνέδριο των Διεθνών Μη-Κυβερνητικών Οργανισμών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Conference of the INGO’s) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας στις 17 Οκτωβρίου.

- Συμμετείχε στο Φεστιβάλ «Break The Chain», που πραγματοποιήθηκε με αφορµή την Πανευρωπαϊκή Ηµέρα κατά της Εµπορίας Ανθρώπων.

- Συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο «Χτίζοντας Υγιείς Σχέσεις ανάμεσα στα Δύο Φύλα», που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Αθήνα.Στα 5 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του το YouSmile έχει δώσει βήμα σε περισσότερους από 3.500 μαθητές και περισσότερα από 50 σχολεία σε όλη την Ελλάδα μέσα από την αξιοποίηση της ενημερωτικής του ιστοσελίδας YouSmile, της διαδικτυακής τηλεόρασης, του ραδιοφώνου.

Έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 400 εκπομπές με θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά, ψυχαγωγικά, ενώ οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να διοργανώσουν και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις με στόχο την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που τους αφορούν, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η κακοποίηση των παιδιών, οι φυγές εφήβων, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (gaming) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και η ασφαλής χρήση του διαδικτύου.

Η δράση του YouSmile υποστηρίζεται από το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και αποτελεί ένα από τα βασικά «εργαλεία» στην προσπάθεια του, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ενημερώσει άμεσα τα παιδιά για την κακοποίηση, τα δικαιώματα τους, την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, όπου μπορούν να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια για τους ίδιους ή τους φίλους τους.

Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του Δικτύου στην ιστοσελίδα του www.yousmile.gr

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ για την καμπάνια του ΟΗΕ που υλοποιείται σε χώρες σε όλο τον κόσμο στις 12 Αυγούστου τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας:

#YouthDay
#Youth4Peace
#ActOn2250


Για Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο +30 210-3306140 ή στο press@hamogelo.gr