Συμμετοχικά εργαστήρια με τις «Ομάδες Διακοπής Μίσους» & τους διαμορφωτές γνώμης, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του έργου #HITproject

13 Απριλίου 2020

Συμμετοχικά εργαστήρια με τις «Ομάδες Διακοπής Μίσους» & τους διαμορφωτές γνώμης  για την δημιουργία του υλικού της  εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και των συμπεριφορών μίσους κατά των μεταναστών και των μειονοτήτων από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο  του έργου #HITproject

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε (5) πέντε Συμμετοχικά εργαστήρια ,διάρκειας 5 ωρών έκαστο ,στις 15/2 & 16/2 , στις 22/2 , 23/2 και στις 29/2/2020 και ώρα 10.00πμ – 15.00μμ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Hate Interrupter Teams: Youth counteracting hate speech towards migrants and minorities through participatory and creative campaigning», που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια», τα οποία  πραγματοποιήθηκαν στο Μαρούσι στο χώρο του «YOUSMILE» με την συμμετοχή των νέων των «Ομάδων Διακοπής Μίσους» (ΗΙΤs) και των πρεσβευτών , των διαμορφωτών γνώμης.


Στόχος του κάθε εργαστηρίου, αποτέλεσε η δημιουργία του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για την αντιμετώπιση της ρητορικής και των  συμπεριφορών μίσους κατά των μεταναστών και των μειονοτήτων .To παραδοτέο υλικό των εργαστηρίων αποτελείται από 5 προϊόντα που βασίζονται σε ψηφιακά μέσα ποικίλων μορφών που στοχεύουν σε διαφορετικά κανάλια διάδοσης όπως η τηλεόραση, ο Τύπος, οι διαφημιστικές πινακίδες,  το ραδιόφωνο και τα κοινωνικά δίκτυα.


Στα Συμμετοχικά εργαστήρια συμμετείχαν η επιστημονική ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», οι νέοι από τις «Ομάδες Διακοπής Μίσους» και εκπρόσωποι από την ΄Υπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες (UNCHR), από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, από το χώρο του θεάτρου, του ραδιοφώνου, της δημοσιογραφίας, της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων.


Οι δραστηριότητες των Συμμετοχικών εργαστηρίων  επικεντρώθηκαν στην δημιουργία των εξής 5 προϊόντων με τη χρήση ψηφιακών μέσων: 1 διαφημιστικής πινακίδας, 1 ραδιοφωνικού  μηνύματος,1 τηλεοπτικού σποτ, 1 διαδικτυακού βίντεο & 1 έντυπης διαφήμισης με κοινό μήνυμα κατά της ρητορικής μίσους και των  συμπεριφορών μίσους ενάντια των μεταναστών και των μειονοτήτων.

 

Κατά την διάρκεια των Συμμετοχικών εργαστηρίων αναπτύχθηκαν οι παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Εισαγωγή στις έννοιες : πρόσφυγας , μετανάστης. Η κατάσταση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα
  • Το φαινόμενο της ρητορικής μίσους και των συμπεριφορών μίσους - καταγραφή περιστατικών
  • Πώς η δημιουργικότητα μπορεί να αντιμετωπίσει την ρητορική και τις συμπεριφορές μίσους προς τους μετανάστες ;
  • H σημασία της χρήσης των νέων τεχνολογιών για την παραγωγή υλικού της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού.
  • H έννοια του λόγου και  της εικόνας  στη διαφήμιση  σε μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο κτλ
  • Η έννοια του κοινωνικού μάρκετινγκ – στρατηγικές & εργαλεία που επηρεάζουν και αλλάζουν τις κοινωνικές συμπεριφορές.
  • Ο ρόλος της τηλεόρασης , του ραδιοφώνου και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης για  την προώθηση μηνυμάτων με κοινωνικό περιεχόμενο.

Στο τέλος των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες απέκτησαν  δεξιότητες όπως επικοινωνιακές & ψηφιακές, ανέπτυξαν το πνεύμα της πολιτιστικής συνείδησης και έκφρασης, της ελευθερίας του λόγου και έμαθαν πώς να δουλεύουν συνεργατικά και σε ομάδες ενώ είχαν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν την  θετική αξία της χρήσης ψηφιακών μέσων για έναρξης μιας δημιουργικής εκστρατείας  εναντίον της ρητορικής και των συμπεριφορών μίσους κατά των μεταναστών.

 

Το έργο «Hate Interrupter Teams: Youth counteracting hate speech towards migrants and minorities through participatory and creative campaigning» έχει διάρκεια 24 μήνες και  στοχεύει στην ανάπτυξη ένα νέου μοντέλου ενδυνάμωσης των νέων στην αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων που αφορούν τους μετανάστες.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο εδώ

Disclaimer: The HIT project (REC-RRAC-RACI-AG-2017-807861) has been co-financed with the support of the European Commission’s DG Justice and Consumers. Its contents and materials are the sole responsibility of its authors. The Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.