Ένα ασυνόδευτο παιδί σε άμεσο κίνδυνο στην Ελλάδα βρίσκει προστασία και τον μεγαλύτερο αδελφό του στη Γερμανία

23 Αυγούστου 2018

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2018 εξειδικευμένο προσωπικό κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων έχει διαχειριστεί 126 κλήσεις στις τηλεφωνικές γραμμές. 228 ενήλικες και παιδιά έχουν επωφεληθεί από τις παρεχόμενες υπηρεσίες © Το Χαμόγελο του Παιδιού / Ηλίας Σπυρόπουλος

 

Ο Hageeb ήταν μόλις 16 ετών, όταν ο ίδιος και η οικογένεια του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στο Αφγανιστάν προκειμένου να βρουν ασφάλεια μακριά από την απειλή του πολέμου και των κινδύνων στην πατρίδα τους. Μαζί με την μητέρα του, τον μικρότερο αδερφό του και την αδελφή του διέσχισαν καταρχήν τα σύνορα του Ιράν, ενώ από εκεί και παρά τις τεράστιες δυσκολίες έφτασαν στην Τουρκία.

 

Στη διάρκεια της δοκιμασίας αυτής ο Hageeb χωρίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, μένοντας πλέον ασυνόδευτος. Με την ελπίδα ότι θα βρει την οικογένεια του στην πορεία του ταξιδιού προς την Ευρώπη αποφάσισε να συνεχίσει το δρόμο της προσφυγιάς προς την Ελλάδα και από εκεί ακολουθώντας τη Βαλκανική διαδρομή μαζί με άλλους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προς τη Γερμανία.  

 

Ωστόσο, ο Hageeb όλο αυτό το διάστημα δεν κατάφερε ούτε να εντοπίσει, αλλά ούτε και να μάθει κάποιο νέο από την οικογένεια του. Εγκαταστάθηκε στη νέα του εστία στη Γερμανία, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά την οποιαδήποτε πληροφορία για τους αγαπημένους του συγγενείς. Πέρασαν περισσότερα από 2 χρόνια που δεν είχε ακούσει τίποτα, μέχρι την ημέρα που κατάφερε τελικά να εντοπίσει μέσω facebook τον μικρό του αδελφό Jamaludin. Ο Hageeb διαπίστωσε ότι ο Jamaludin βρισκόταν στην Ελλάδα, όντας ασυνόδευτος να περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας.


Ο Hageeb επικοινώνησε αμέσως με τον γερμανικό Οργανισμό Sterni Park ζητώντας βοήθεια και υποστήριξη προκειμένου να εντοπιστεί ο Jamaludin στην Ελλάδα και να προστατευθεί από τους κινδύνους που διέτρεχε μόνος του. Εν συνεχεία το προσωπικό του Οργανισμού επικοινώνησε με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γερμανία, οι οποίοι με τη σειρά τους τον παρέπεμψαν στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που είναι και ο εθνικός φορέας στην Ελλάδα που συντονίζει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116000 για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.

 

Ήταν, λοιπόν, τον Απρίλιο του 2018, όταν το προσωπικό μας στο Επιχειρησιακό Κέντρο του Οργανισμού έλαβε μια κλήση από τον Οργανισμό Sterni Park στη Γερμανία σχετικά με την υπόθεση του Hageeb και του Jamaludin. Μας έδωσαν όλες τις σχετικές πληροφορίες για τα δύο αδέλφια και ζήτησαν την άμεση κινητοποίηση μας και υποστήριξη προκειμένου να εντοπιστεί ο Jamaludin που βρισκόταν σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στην Αθήνα. Παρά τις όλες δυσκολίες και μετά από ολόκληρους μήνες αγωνίας και αβεβαιότητας, ο Hageeb είχε καταφέρει τελικά να βρει ένα από τα εξαφανισμένα μέλη της οικογένειας του.

 

«Σε συνέχεια της παραπομπής του περιστατικού στην Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000  κινητοποιηθήκαμε άμεσα προωθώντας τις πληροφορίες στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές καταφέρνοντας να εντοπίσουμε τελικά τα ίχνη του Jamaludin στο κέντρο της Αθήνας», εξηγεί η Έλενα Λοίζου, κοινωνικός λειτουργός του Οργανισμού. Ο  Jamaludin ήταν ένα τα πολλά ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, μόνα και απροστάτευτα στο δρόμο εκτός κάποιας προστατευτικής δομής, χώρου παιδικής προστασίας και χωρίς καμία επιμέλεια.

 

«Εν συνεχεία συνεργαστήκαμε με τις εισαγγελικές αρχές και τις κοινωνικές υπηρεσίες ενεργοποιώντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου ο Jamaludin να βρει προστασία σε ένα περιβάλλον όπου θα είναι ασφαλής μέχρι να γίνει η επανένωση με τον μεγαλύτερο αδελφό του στην Γερμανία», τονίζει η Έλενα Λοίζου.

 

Στη διάρκεια της δύσκολης και περίπλοκης αυτής διαδικασίας, διασφαλίσαμε ότι ο Hageeb θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αδελφό του, ενώ το προσωπικό μας έκανε τη διασύνδεση του γερμανικού Οργανισμού με την δομή προστασίας, όπου τοποθετήθηκε ο Jamaludin προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επανένωσης για τα δύο αδέλφια.

 

Μέσα από την παραπομπή και τη συνεργασία μεταξύ του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γερμανία, του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του οργανισμού Sterni Park στη Γερμανία καταφέραμε να εντοπίσουμε ένα παιδί που ήταν ασυνόδευτο και εκτεθειμένο σε πολλούς κινδύνους στους δρόμους μιας μεγάλης πόλης, όπως είναι η Αθήνα, και να φροντίσουμε για την επανένωση του με την οικογένεια.

 

Πολύ σύντομα ο Hageeb και Jamaludin θα βρίσκονται ξανά μαζί, ατενίζοντας το μέλλον παρά τις δεδομένες δυσκολίες με αισιοδοξία στο νέο κεφάλαιο της ζωής τους στη Γερμανία.  

 

Μέσα από το επιτυχημένο αυτό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας ανάμεσα σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς σε Ελλάδα και Γερμανία, ένα ασυνόδευτο παιδί που βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο εντοπίστηκε και τοποθετήθηκε σε ένα ασφαλές περιβάλλον που θα του παρέχει προστασία για όσο διάστημα χρειαστεί.

 

Παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες σε άμεσο κίνδυνο λαμβάνουν υπηρεσίες προστασίας, πρόληψης και άμεσης παρέμβασης με την υποστήριξη του προγράμματος «Άμεση και Ολιστική Ψυχοκοινωνική και Ιατρική Παρέμβαση για Παιδιά Πρόσφυγες και Μετανάστες σε Κίνδυνο στην Ελλάδα» που χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2018).

 

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιεί λήψη επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών και παραπομπών στις αρμόδιες αρχές, άμεση παρέμβαση και ενεργοποίηση των διαδικασιών και μηχανισμών προστασίας και φροντίδας για παιδιά σε κίνδυνο, συμβουλευτική υποστήριξη, υπηρεσίες διερμηνείας μέσα από τις τηλεφωνικές γραμμές, καθώς και παροχή κατευθύνσεων.

 

Η ιστορία του Jamaludin αποτελεί ένα τα πολλά περιστατικά ανηλίκων σε κίνδυνο συμπεριλαμβανομένων σοβαρών περιστατικών σωματικής, ψυχολογικής βίας και κακοποίησης, παραμέλησης, εξαφάνισης παιδιών και ευάλωτων ομάδων παιδιών σε άμεσο κίνδυνο να πέσουν θύματα παράνομης διακίνησης, εκμετάλλευσης ή εμπορίας.

 

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο 2018 εξειδικευμένο προσωπικό κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων έχει διαχειριστεί 126 κλήσεις στις τηλεφωνικές γραμμές, ενώ 228 ενήλικες και παιδιά έχουν επωφεληθεί από τις υπηρεσίες που παρέχονται  από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

*Δεν χρησιμοποιήθηκαν τα πραγματικά ονόματα των παιδιών για λόγους προστασίας της ταυτότητας τους

 

Φωτογραφικό υλικό © Ηλίας Σπυρόπουλος