Δράσεις Εκπαίδευσης, Πρόληψης & Ψυχαγωγίας, με θέμα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός»

26 Μαρτίου 2024

Δράσεις Εκπαίδευσης, Πρόληψης & Ψυχαγωγίας, με θέμα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Κορωπί

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο των Δράσεων Εκπαίδευσης, Πρόληψης και Ψυχαγωγίας που οργανώνει στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Οργανισμού στο Κορωπί, πραγματοποίησε το θεματικές δράσεις με θέμα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός», από την Τρίτη 5 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 500 μαθητές και μαθήτριες Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Αττική, οι οποίοι/ες χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν πλήθος δράσεων, κατάλληλα διαμορφωμένων για την ηλικιακή τους ομάδα.

Κάτω από τον κοινό θεματικό άξονα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός», ο οποίος επιλέχθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6/3), στον Πολυχώρο στο Κορωπί διοργανώθηκαν:

  1. Παρέμβαση Πρόληψης & Ευαισθητοποίησης από την Επιστημονική Ομάδα του «Χαμόγελου»: Με έναυσμα την ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης», μίας παραγωγής από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», δίνουμε υπόσταση και φωνή στα συναισθήματα ενός παιδιού που δέχεται Bullying -στον ψηφιακό αλλά κα στον πραγματικό κόσμο-, μέσα από ένα πρόγραμμα που βασίζεται στη συζήτηση στην ομάδα και στη διάδραση. Ένα πρόγραμμα σε σχεδιασμό και υλοποίηση της επιστημονικής ομάδας του «Χαμόγελου».
  2. Παρέμβαση Πρόληψης & Ευαισθητοποίησης «Real Life Stories» από την Επιστημονική Ομάδα του «Χαμόγελου»: Ακολουθώντας το μοντέλο και τις αρχές της «Βιβλιοθεραπείας», σε αυτό το πρόγραμμα με τίτλο «RealLifeStories» επεξεργαζόμαστε μαζί μια δομημένη, κατασκευασμένη ιστορία που αφορά σε φαινόμενα εξαπάτησης στον διαδικτυακό κόσμο. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη γνωστική κατανόηση και τη συναισθηματική βίωση του φαινομένου που πραγματεύεται η αφηγούμενη ιστορία, με ιδιαίτερο στόχο (α) την ανάπτυξη της ικανότητας των παιδιών να αναγνωρίζουν τα υπό πραγμάτευση φαινόμενα, (β) την ανάπτυξη της ικανότητάς τους να αναγνωρίζουν τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας και (γ) την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Ένα πρόγραμμα σε σχεδιασμό και υλοποίηση της επιστημονικής ομάδας του «Χαμόγελου».
  3. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από την ομάδα YouSmile του «Χαμόγελου»: Το πρόγραμμα είχε στόχο την ενημέρωση των μεγαλύτερων μαθητών και μαθητριών, σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους το YouSmile, δηλαδή η δράση των μαθητών-εθελοντών του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», προσκαλεί μαθητές/ριες από όλη την Ελλάδα να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στον Εκφοβισμό. Με βασικό μήνυμα το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ», τα παιδιά συμμετείχαν και δημιούργησαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο Bullying.
  4. Πρόγραμμα «YCreate: Voices for Respect, Celebrating Difference and Tackling Hate - Κατανοώντας την ρητορική μίσους», από την επιστημονική ομάδα του «Χαμόγελου»: Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών σχετικά με το φαινόμενο της ρητορικής μίσους, μέσα από (1) τη γνωριμία με το φαινόμενο, τον ορισμό και τα χαρακτηριστικά του, (2)την εμβάθυνση στα αίτια του φαινομένου και (3) την επεξεργασία βιωματικών δραστηριοτήτων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, τόσο μέσα από το θεωρητικό υπόβαθρο όσο και μέσα από την επεξεργασία με τη μορφή συζήτησης αλλά και συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη γύρω από κοινωνικά φαινόμενα, να επεξεργαστούν αφηρημένες έννοιες, να συνδέσουν τη θεωρία με την προσωπική τους εμπειρία και να αναλύσουν το φαινόμενο υιοθετώντας πολλαπλές οπτικές. Το πρόγραμμα στηρίζεται επίσης σημαντικά στην αρχή της ερευνητικής-ανακαλυπτικής μάθησης, δεδομένου ότι η συζήτηση έχει στόχο να προτρέψει τα παιδιά να κάνουν εκείνα τις συνδέσεις ανάμεσα στα νοήματα και τα βιώματα που αναδύονται τις βιωματικές ασκήσεις. Η συζήτηση στοχεύει να εμπλέξει το σύνολο των μαθητών και των μαθητριών, συνάδοντας έτσι με την αρχή της συμπερίληψης, δίνοντας το κίνητρο και την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να συμμετάσχουν ενεργά.
  5. Πρόγραμμα «Προετοιμάζοντας, Ενισχύοντας, Συμμετέχοντας, Εκπαιδεύοντας, Πληροφορώντας» (Preparing, Enhancing, Participating, Educating, Informing - Pr.E.P.E.I.), από την επιστημονική ομάδα του «Χαμόγελου»: Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των γνώσεων των παιδιών σε σχέση με τον εκφοβισμό και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων για την αρμονική συνύπαρξη των μαθητών και μαθητριών στα σχολεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βίντεο με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη (διαθέσιμα στο http://www.prepei.eu/), τα οποία συνοδεύονται από δραστηριότητες βιωματικού περιεχομένου, οι οποίες αποσκοπούν στην δημιουργία ενός θετικού κλίματος μέσα στην τάξη, στην καλλιέργεια ενσυναίσθησης, στην αναγνώριση του φαινομένου και στην διαμόρφωση μιας στάσης που προάγει τις αρχές του σεβασμού, της δημοκρατικής συνύπαρξης, της μη βίαιης επίλυσης συγκρούσεων και της αλληλεγγύης στο κοινωνικό πλαίσιο της σχολικής κοινότητας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διέθεσε τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής του Οργανισμού, όπου διοργανώθηκαν δωρεάν Προληπτικές Ιατρικές Εξετάσεις, από εθελοντές παιδίατρο και οδοντίατρο, για τα παιδιά που το επιθυμούσαν και είχαν την έγγραφη συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων τους.

Από την επίσκεψη των μαθητών και των μαθητριών δεν θα μπορούσε να λείπει μία σύντομη καθοδηγούμενη περιήγηση στην Παραδοσιακή Φάρμα που διατηρεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στις εγκαταστάσεις του Πολυχώρου του στο Κορωπί, όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα ζωάκια της φάρμας -κατσικάκια, γαϊδουράκια, αγελάδες, κότες, πάπιες, χήνες και λαγουδάκια.

Ευχαριστούμε τα σχολεία 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, 2ο Δημοτικό Σχολείο Πικερμίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Κορωπίου, 9ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων, Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη, 1ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, 1ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων και 4ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας που τίμησαν τον Οργανισμό με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους. 

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που εθελοντικά ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί μας, τους εξειδικευμένους ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους του «Χαμόγελου», καθώς επίσης τους πολύτιμους εθελοντές και τις εθελόντριες του Οργανισμού, που χωρίς εκείνους/ες δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τα Θεματικά Πολυήμερα Δράσεων Εκπαίδευσης, Πρόληψης και Ψυχαγωγίας που διοργανώνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ανυπομονούμε για το επόμενο Θεματικό Εκπαιδευτικό Πολυήμερο που θα διοργανώσουμε τον Μάιο 2024, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών.

Φωτογραφίες από το Πολυήμερο εδώ: https://photos.app.goo.gl/UjknjXPbjdXdsWNDA