18 Οκτωβρίου: Πανευρωπαϊκή Ηµέρα κατά της Εµπορίας Ανθρώπων

18 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2017

18 Οκτωβρίου: Πανευρωπαϊκή Ηµέρα κατά της Εµπορίας Ανθρώπων

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέλος της Πλατφόρμας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει την πανευρωπαϊκή προσπάθεια κατά της εμπορίας ανθρώπων


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων που τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου συμμετέχει στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ευαισθητοποιήσει γύρω από το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και να προσφέρει μέσα από τις δράσεις του υποστήριξη σε θύματα ή δυνητικά θύματα αυτού του σοβαρού φαινομένου.

Δυστυχώς, το φαινόμενο της εμπορίας συνεχίζει να λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων οι οποίες δεν έχουν καμία αξία για εγκληματικές οργανώσεις που τους υπόσχονται μια καλύτερη ζωή. Όπως πάντοτε τα παιδιά και οι γυναίκες είναι εξαιρετικά ευάλωτα διατρέχοντας τον κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, επαιτείας ή άλλων μορφών εμπορίας ως αποτέλεσμα συνθηκών φτώχειας, διακρίσεων, βίας, ένοπλων συγκρούσεων στις χώρες τους και έλλειψης εκπαίδευσης.

Από το 2015 ειδικότερα η Ελλάδα βιώνει μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση λόγω της μαζικής ροής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει επισημάνει επανειλημμένα το γεγονός ότι δυστυχώς οι εξαφανίσεις παιδιών προσφύγων και μεταναστών δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και διάσωσής τους, όπως είναι η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα 116 000» και το Amber Alert Hellas.

Όπως επιβεβαιώνεται από σειρά διεθνών εκθέσεων οι έμποροι βάζουν στο στόχαστρό τους μετανάστες και πρόσφυγες σε χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, ενώ οι περισσότεροι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στηρίζονται στη βοήθεια των διακινητών προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 20.000 παιδιά πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με το 1/3 αυτών να είναι ηλικίας μικρότερης των 4 ετών. Την ίδια στιγμή περίπου 2.300 παιδιά παραμένουν ασυνόδευτα στη χώρα εκ των οποίων 1.218 βρίσκονται ακόμα σε λίστα αναμονής προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας (Υπάτη Αρμοστεία, ΕΚΚΑ, Ιούλιος 2017).

Όπως έχει ήδη καταγγείλει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» έχει δεχτεί καταγγελίες για ασυνόδευτους ανηλίκους, κυρίως από το Αφγανιστάν, που εκπορνεύονται σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας προκειμένου να επιβιώσουν. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει ενημερώσει και προωθήσει τις καταγγελίες αυτές, όπως κάνει πάντοτε, στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους.

Επίσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί διαχρονικά μια σειρά από δράσεις για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά σε κίνδυνο εμπορίας, είτε πρόκειται για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, είτε για παιδιά ελληνικής ή άλλης καταγωγής που βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν απομακρυνθεί από τους βιολογικούς τους γονείς λόγω κακοποίησης και παραμέλησης, θα έχουν όχι μόνο στέγη και τροφή, αλλά ολιστική υποστήριξη, πραγματική φροντίδα και αγάπη καθώς και νέες ευκαιρίες στη ζωή τους. Μόνο μέσα από ποιοτικές και όχι ευκαιριακές δράσεις μπορούν να προληφθούν τα περιστατικά φυγών των παιδιών από τους χώρους φιλοξενίας, που γίνονται εύκολη λεία στα χέρια των εμπόρων και διακινητών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» χαιρετίζει την πρόσφατη υιοθέτηση της Πολιτικής Διακήρυξης και ευελπιστεί ότι αυτή η απόφαση θα προσφέρει μια πλατφόρμα-πρότυπο για την ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών από την πλευρά των κρατών στη βάση μιας προσέγγισης που θα στηρίζεται στην προστασία των θυμάτων, θα ενισχύει την προσοχή στα παιδιά και θα αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο των οργανισμών της κοινωνίας πολιτών.

Ο Οργανισμός συνέβαλλε σε αυτή τη διαδικασία τον περασμένο Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη κατόπιν πρόσκλησης από το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διασφάλισης φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά θύματα εμπορίας, την επανένταξη τους στον κοινωνικό ιστό με βάση ποιοτικές λύσεις.

Σε εθνικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της κοινωνίας πολιτών στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης του φαινομένου.

Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια κατά της εμπορίας ως οργανισμός με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DPI), συνεργαζόμενος φορέας με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNDOC), μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και υπό Σεξουαλική Εκμετάλλευση Παιδιά (MCE).

Ποια είναι η έκταση του προβλήματος;


Η έκταση της εμπορίας ανθρώπων είναι δύσκολο να υπολογιστεί ποσοτικά με αξιόπιστο τρόπο τα διαθέσιμα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σπάνια συγκρίσιμα. Σύμφωνα με υπολογισμούς σε ετήσια βάση:
● σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 2.45 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα (UNODC) εκ των οποίων 1.2 εκατομμύρια είναι παιδιά (UNICEF)
● 800.000 άτομα πέφτουν θύματα εμπορίας εντός των συνόρων της χώρας τους (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης)
● Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως γυναίκες και παιδιά)


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου στο press@hamogelo.gr ή στο +210 3306 140.