Το παιδί μου δεν κοιμάται τα βράδια! Τι να κάνω;

09 Ιανουαρίου 2017

Οι γονείς καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν το θέμα των προβλημάτων ύπνου του παιδιού τους. Νιώθουν πιεσμένοι και αρκετά εγκλωβισμένοι να βρουν κάποια επίλυση, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να είναι λειτουργικοί στην εργασία τους και την καθημερινότητά τους.

Πολλοί γονείς όταν έρχεται η ώρα του ύπνου νιώθουν ότι δεν θα τα καταφέρουν, καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον ύπνο σαν μια υποχρέωση που τα αναγκάζει να σταματήσουν το παιχνίδι και να αποχωριστούν τους γονείς τους.

Κάποιοι γονείς βρίσκουν ως λύση να κοιμηθούν στο κρεβάτι μαζί τους, προκειμένου να αποφύγουν τις νυχτερινές διαδρομές και τα κλάματα των παιδιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι βοηθητική καθώς δεν εξυπηρετεί το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί.

Επίσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έρχονται οι γονείς να αντιμετωπίσουν είναι τα διαλλείματα ύπνου των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αιτίες είναι πολλαπλές και οι γονείς πολλές φορές αναρωτιούνται για τους λόγους.

Συχνά οι αιτίες μπορεί να οφείλονται σε φυσιολογικές δυσκολίες για τα βρέφη όπως π.χ. ένας πόνος κολικός ή ένας πόνος στα δόντια. Μια χρόνια πάθηση όπως άσθμα ή κάποια αλλεργία στο γάλα ή την τροφή.

Σημαντικότερο ρόλο παίζουν και οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που αφορούν τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Μια δυσκολία του ζεύγους μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει αυτόματα μια δυσκολία του παιδιού στον ύπνο του.


Όπως επίσης και μια ψυχική δυσκολία του γονέα όπως π.χ. κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την σχέση του παιδιού με τον γονέα, δημιουργώντας το αίσθημα της ανασφάλειας που αυτόματα δυσκολεύει το παιδί να νιώσει ανακούφιση στον ύπνο του.

Επιπλέον μια άλλη σημαντική αιτία είναι η έλλειψη ρουτινών αναφορικά με την διαδικασία ύπνου, δηλαδή τον τρόπο που θα μάθει το παιδί τις συνήθειές του πριν τον ύπνο του.

Ωστόσο θα ήταν σημαντικό οι γονείς να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένα βήματα πριν τον ύπνο, όπως:

  • το παιδί θα πρέπει να μάθει τη διαφορά στη μέρα και τη νύχτα και θα ήταν καλό να ορισθεί ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου
  • να κοιμάται χωρίς εσάς
  • το δωμάτιό του να είναι σκοτεινό με ένα βοηθητικό φως σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο
  • να αποφεύγεται το κρεβάτι ως τιμωρία
  • να μην φωνάζετε στο παιδί όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί αλλά να το πλησιάσετε και να το ρωτήσετε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα
  • μετά το μπάνιο διαβάστε του ένα παραμύθι
  • υπενθυμίστε του ότι όταν τελειώσετε το παραμύθι θα πάει για ύπνο
  • το παιδί θα πρέπει να εισπράξει ότι ο ύπνος είναι μια όμορφη διαδικασία και να μην το φοβίζει.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.