Σεξουαλική κακοποίηση Παιδιών: Μια «μυστική» αλήθεια μέσα από γεγονότα

14 Νοεμβρίου 2016

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σεξουαλική κακοποίηση αφορά τη συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα για την οποία υπάρχει έλλειψη της συνειδητής κατανόησης της έννοιας και του περιεχομένου της πράξης από την πλευρά του παιδιού και έλλειψη της συναίνεσής του.

Ο Οργανισμός International Center for Missing and Exploited Children έχει ανακοινώσει ότι:

  • 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο
  • 1 στα 10 παιδιά κάτω από την ηλικία των 18 ετών θα κακοποιηθεί σεξουαλικά αυτό το χρόνο
  • Τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται


Σημαντικό θα ήταν να σταθεί κάποιος στο τελευταίο δεδομένο. Από τα 3 παιδιά μόνο 1 παιδί θα ζητήσει βοήθεια και θα το αποκαλύψει στους γονείς του. Οι λόγοι εικάζεται ότι είναι πολλοί.

Αφενός πολλά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται αυτό που τους συμβαίνει καθώς το άτομο που τα κακοποιεί είναι συχνά ένα άτομο που τα παιδιά εμπιστεύονται, αγαπάνε και ανήκει στο στενό οικογενειακό ή ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον τους. Και έτσι ενώ πολλά παιδιά μεγαλώνουν με τη συμβουλή «μην μιλάς σε ξένους», «μην προσεγγίζεις άγνωστα άτομα», στην πραγματικότητα ο κίνδυνος έχει πρόσωπο γνωστό στα παιδιά, και πολλές φορές αγαπημένο.

Με βάση το παραπάνω προτείνουμε οι γονείς να μιλάνε πάντα στα παιδιά για «μυστικά αγγίγματα» και όχι για «κακά αγγίγματα» καθώς το άτομο που μπορεί να τα αγγίξει μπορεί να μην αξιολογηθεί από τα παιδιά ως κακό.

Επίσης σημαντικό θα είναι οι γονείς να μην εστιάζουν σε έναν «κακό άγνωστο» αλλά σε ένα οποιοδήποτε «άτομο που μπορεί να το βλάψει».

Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια του μυστικού. Πολλά παιδιά από φόβο, ενοχή αλλά και αισθήματα συμπάθειας προς το άτομο που τα κακοποιεί κρατούν μυστικό αυτό που τους συμβαίνει. Πολλές φορές τους το ζητάει και το ίδιο το άτομο που τα κακοποιεί.

Βασική συμβουλή είναι ότι τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα μυστικό από την μαμά, τον μπαμπά ή την δασκάλα / τον δάσκαλο τους και κυρίως μυστικά που τα μπερδεύουν, τα κάνουν να αισθάνονται «βρώμικα» ή να φοβούνται.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.