Δύο επείγουσες διακομιδές μέσα σε λίγες ώρες!

19 Απριλίου 2017

Ήταν μια ήρεμη απογευματινή βάρδια μέχρι που λάβαμε το πρώτο μας σήμα στις 18:00 από το ΕΚΑΒ Ηρακλείου. Έπρεπε να μεταβούμε άμεσα στην Μονάδα Εντατικής Νεογνών (Μ.Ε.Ν) Πα.Γ.Ν.Η με την Κινητή Ιατρική Μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών (ασθενοφόρο) του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να παραλάβουμε ένα νεογνό μόλις 20 ημερών σε θερμοκοιτίδα και να το μεταφέρουμε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Εκεί θα το παραλάμβανε ο γιατρός και το πλήρωμα του C 130 για να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα για το δεύτερο χειρουργείο αποκατάστασης κινητικής λειτουργίας του αριστερού του άκρου.

Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο αντικρίσαμε τους γονείς του νεογνού που μας περίμεναν με ανοικτές αγκάλες. Η μητέρα του μας καλωσόρισε με ένα μεγάλο χαμόγελο, προσφωνώντας μας με τα μικρά μας ονόματα, δείχνοντας έτσι πόσο σίγουρη ήταν για την ασφαλή μεταφορά που θα παρείχαμε στο παιδί της. Ένιωθε τόσο σίγουρη γιατί ήταν η δεύτερη φορά που μεταφέραμε το μικρό της, καθώς μια ώρα μετά την γέννησή του σε ιδιωτικό νοσοκομείο του Ηρακλείου, χρειάστηκε να διακομιστεί στο Πα.Γ.Ν.Η. εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του.

Φτάσαμε στο αεροδρόμιο και παραδώσαμε το νεογνό στον γιατρό του C 130, ο οποίος θα το συνόδευε στην Αθήνα. Όλα πήγαν καλά χάρη στην άψογη συνεργασία που είχαμε με τον παιδίατρο της Μ.Ε.Ν., κον Πετούση Κωνσταντίνο, ο οποίος συνόδευε το νεογνό έως το αεροδρόμιο. Ευχηθήκαμε στην μητέρα να πάνε όλα καλά και να γυρίσει γρήγορα στο σπίτι της μαζί με τον μικρό της. Εκείνη μας ευχαρίστησε θερμά για ακόμη μια φορά.

Καθώς ετοιμαζόμασταν για την επιστροφή μας, ενημερωθήκαμε από τον ασύρματο ότι σε 15 λεπτά θα προσγειωνόταν ένα Super Puma, το οποίο ερχόταν από την Ρόδο και μετέφερε ένα πρόωρο νεογνό με αναπνευστική δυσχέρεια. Χωρίς να χάσουμε χρόνο προετοιμάσαμε ξανά την Κινητή Ιατρική Μονάδα και την θερμοκοιτίδα τελευταίας τεχνολογίας και περιμέναμε την άφιξη του νεογνού. Αφού παραλάβαμε το νεογνό και τον πατέρα του, έγινε η μεταφορά τους στη Μ.Ε.Ν του Πα.Γ.Ν.Η. Ο πατέρας, παρά το ότι είχε πολλά στο μυαλό του και τεράστιο άγχος για την κατάσταση υγείας του παιδιού του, μας ευχαρίστησε λέγοντας μας ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ όσα κάναμε για αυτούς. Του ευχηθήκαμε να πάνε όλα καλά και γυρίσαμε στη βάση μας, νιώθοντας καλά για την αίσια έκβαση των περιστατικών.

* Το κείμενο γράφτηκε από τους διασώστες του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»