Αίσιο τέλος στην περιπέτεια της 16χρονης Χασάν Σιρίν και του μωρού της Ζουχέιρ Χελέφ

26 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2016

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια της 16χρονης Χασάν Σιρίν και του μωρού της Ζουχέιρ Χελέφ

Η περιπέτεια της 16χρονης Χασάν Σιρίν (Hassan Sirin) και του 1,5 μηνός μωρού της Ζουχέιρ Χελέφ (Zuheir Helef) έληξε αίσια σήμερα το πρωϊ, δίνοντας τέλος στην αγωνία των δικών τους ανθρώπων που τους αναζητούσαν. Η 16χρονη είναι καλά στην υγεία της ενώ το μωρό της ήταν με πυρετό λόγω της κακουχίας. Άμεσα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής με ασθενοφόρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όπου και τους παρασχέθηκαν οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες, δόθηκε φαρμακευτική αγωγή στο μωρό ενώ μαζί τους από την πρώτη στιγμή βρέθηκε ψυχολόγος και διερμηνέας του οργανισμού. Πριν λίγο τους δόθηκε εξιτήριο και μεταφέρονται σε ασφαλές περιβάλλον συνοδεία του εξειδικευμένου προσωπικού του οργανισμού.

Η επίσημη δημοσιοποίηση της εξαφάνισής τους από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η κινητοποίηση στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς και η τεράστια δημοσιότητα που έλαβε στα social media, είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί η ίδια και το μωρό της στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών Frakaport στη Σίνδο. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ειδοποιήθηκε άμεσα από τον υποσμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας 350ης πτέρυγας κατευθυνόμενων βλημάτων κον Ζαφειριάδη κι έσπευσε στο σημείο προκειμένου να βρεθεί δίπλα στην ανήλικη μητέρα και το μωρό της.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», αυτή τη φορά, ενημερώθηκε έγκαιρα για την εξαφάνιση από ευαισθητοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς των ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και TERRE DES HOMMES που βρίσκονταν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και άμεσα το Επιχειρησιακό Κέντρο Εκτάκτων Αναγκών του οργανισμού κινητοποίησε την ομάδα Έρευνας και Διάσωσης εξαφανισμένων παιδιών «Θανάσης Μακρής» και συντόνισε τις έρευνες αναζήτησης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και εθελοντικούς οργανισμούς.

Η κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με τις Κυνοφιλικές Ομάδες (χειριστές και σκύλοι) και με εξειδικευμένα υλικοτεχνικά μέσα βρέθηκαν άμεσα στην ευρύτερη περιοχή της Σίνδου και ξεκίνησαν τις έρευνες σε άριστη συνεργασία με την υπαστυνόμο Α’ κα Αγαθαγγελίδου Ελένη του Τ.Α Εχεδώρου καθώς και με τον αρχηγό Σαμαρειτών Ερυθρού Σταυρού κον Ευάγγελο Στρατή.

Την ίδια ευτυχή κατάληξη της περιπέτειας της 16χρονης Χασάν Σιρίν (Hassan Sirin) και του 1,5 μηνός μωρού της Ζουχέιρ Χελέφ (Zuheir Helef) θα μπορούσαν να έχουν και άλλες εξαφανίσεις παιδιών προσφύγων ή μεταναστών που βρίσκονταν στη χώρα μας αν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε έγκυρα και έγκαιρα ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται 2.400 ασυνόδευτοι ανήλικοι (πηγή: ΕΚΚΑ) ενώ το 2016 εξαφανίστηκαν 526 ασυνόδευτοι ανήλικοι και μόλις 126 εντοπίστηκαν (πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ). «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε ενημερώθει για ελάχιστες περιπτώσεις από αυτές, κινητοποιήθηκε άμεσα και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τα παιδιά βρέθηκαν υγιή και ασφαλή.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του σε ΚΑΘΕ παιδί που εξαφανίζεται στην Ελλάδα με την ίδια ένταση και μεθοδικότητα με στόχο ΠΑΝΤΑ τον εντοπισμό και την επιστροφή κάθε παιδιού θύματος εξαφάνισης σε ασφαλές περιβάλλον.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε., των Αρχών, των φορέων και των απλών πολιτών έχει κατορθώσει να κινητοποιήσει όλη την ελληνική κοινωνία και να βρει πολλά παιδιά τα οποία αναζητούνται. Καταλυτικό ρόλο παίζει συνήθως η δημοσιοποίηση μιας εξαφάνισης από τα Μ.Μ.Ε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η συμμετοχή όλων, βοηθά να βρεθούν τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, διότι η εξαφάνιση ενός παιδιού ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής και θρησκείας είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός, για όποιο λόγο και αν γίνεται.

Στην προσπάθεια του Οργανισμού μας να δραστηριοποιηθεί και να σταθεί κοντά στα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και βρίσκονται σε κίνδυνο, προβαίνουμε στη δημιουργία, εκτύπωση και ανάρτηση αφισών τους σε σημεία της χώρας μας, σε συνεργασία πάντα με τις ελληνικές αρχές. Συνεργαζόμαστε επίσης με Μ.Μ.Ε. και άλλους φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανεύρεση τους.

Παρακαλούμε για την άμεση αφαίρεση της φωτογραφίας από site όπου ενδεχομένως να υπάρχει η ανακοίνωση της εξαφάνισης.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλύπτει για ένα έτος (Μάιος 2016 – Μάιος 2017) τη μισθοδοσία των Κοινωνικών Λειτουργών & Ψυχολόγων, που στελεχώνουν την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000».Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά
Ευρωπαϊκή Γραμμή Για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000

Email: [email protected]

www.hamogelo.gr

Σχετικοί Χορηγοί